På den här sidan hittar du svar på vanliga frågor om ditt manus.
Vad är ett manus?
Ett manus (från “manuskript”) betyder egentligen “handskrift”, men för författare har det framför allt kommit att betyda två saker:
- den version av en text som man skickar in till ett förlag för påseende
- den text som ligger till förlaga när man gör en film, TV, eller en scenföreställning
Det är den första saken vi pratar mest om här. Ett sådant manus innehåller allting som ska finnas i den bok du vill ge ut: kapitelindelning, repliker, beskrivningar, sidnumrering, bilder, etc.
När du skickar in ditt första manus behöver du inte ha med exakt alla sidor som ska finnas med i boken (du kan till exempel strunta i kolofon och titelplansch), men däremot ska hela historien vara med.
Hur gör man ett manus?
När man har skrivit klart sin text är det dags att göra det till ett inskickningsbart manus.
- om du har skrivit för hand, se till att du har det i en läslig form. De flesta traditionella förlag tar inte emot handskrivna texter längre, så det är viktigt att du frågar först om du har skrivit din berättelse för hand. Det lättaste är dock att skriva in texten i ett ordbehandlingsprogram, såsom Word eller LibreOffice.
- skapa ett nytt dokument (så att du har kvar den gamla versionen), och se till att du sparar dokumentet i ett filformat som många kan läsa. Din dator kan troligen öppna både .doc-filer och .odt-filer, som är de vanligaste filformaten för skriven text. .docx är ett filformat som inte är lika lätt att öppna på andra datorer
- lägg in automatisk sidnumrering, helst i sidhuvudet eller sidfoten.
(Den här texten skrev jag ursprungligen för sajten 1av3, som numera är nedlagd.)
- Unique Post