Det här är del 29 i min genomgång av ämnet struktur. Den förra delen finns här. Läs alla delar här.
Manusdoktorn (hon skapade i stort sett yrket) Linda Segers bok Making a good script great (1987) har fått ganska mycket uppmärksamhet i Hollywood, eftersom boken lyckas med det som titeln säger. Efter en diskussion om flera olika indelningar anammar hon en treaktsstruktur:
1. Presentation
2. Utveckling
3. Avgörande
Men hon går mycket längre än så. Efter Syd Field gick det inte längre att arbeta med abstrakta råd, så förutom att anamma hans vändningar (hon kallar dem ‘turning points’ snarare än ‘plot points’) anger hon även sidantal för de olika delarna. Viktigare än så är dock att hon går in i detalj på vad de olika akterna innehåller för element, på ett sätt som närmast påminner om Propps analys av ryska folksagor:
Akt 1
1. Presentation – berättar vilka huvudpersonerna är, vad historien handlar om, var den utspelar sig och vilken genre det är
Börja med en bild
Hitta katalysatorn
Ställ den centrala frågan
2. Utveckling – bakgrund eller mer om situationen, till exempel nödvändiga steg (‘beats’) för att förstå historien
3. Vändning 1
Akt 2
4. Hinder – gör att huvudpersonen inte kan ta den lättaste vägen
5. Insatserna ökar
6. Vändning 2
Akt 3
7. Brådskan ökar
8. Situationen verkar förlorad
9. Ny motivation/plan
10. Klimax
11. Avgörande – svaret på den centrala frågan
Även Seger tar upp Fields mittpunkt som ett praktiskt verktyg för att göra arbetet lättare. Hon menar dock att vissa författare missförstår mittpunkten och förlägger den första vändningen där, vilket fördröjer historien rejält.
Begreppet som term inom skrivvärlden är möjligen Segers påfund, men senare har andra föreslagit andra termer för samma sak, såsom ”inledande händelse”.
Seger är också en av de första att presentera en tydlig genomgång av biintriger och hur de ska kunna inordnas i den vanliga strukturen. Det är ett dock ett ämne för en annan gång. Så här ser dock hennes bild av biintriger ut:
Nästa gång ska vi åter besöka en av drömfabrikens manuslärare. Återkom gärna.
- Vladimir Propp - Struktur del 20
- Du behöver inte börja med en smäll
- Allen White - Struktur del 40
[…] här är del 30 i min genomgång av ämnet struktur. Den förra delen finns här. Läs alla delar […]