Hur du får en Wikipedia-artikel (för författare)

Omslag till en av världens första böcker om Wikipedia

Omslag till en av världens första böcker om Wikipedia.

Vilken författare vill inte ha en Wikipedia-artikel? Eftersom jag har ett ben i skrivarvärlden och ett ben i Wikipedia-världen får jag ofta frågor från författare om hur Wikipedia fungerar och kanske framför allt hur ”man får en Wikipedia-artikel”. Ganska ofta får jag också frågor om hur man tar bort något som är fel eller lägger till en bild. Allt det tänkte jag svara på i det här inlägget. Jag kommer inte att kunna ge den kompletta bilden, men , så kan jag berätta mer, till exempel genom en föreläsning.

Wikipedia och jag

Från att ha varit ett utskrattat, utdömt och litet projekt vid starten 2001, har Wikipedia vuxit med omkring 25 miljoner artiklar på över 280 språkversioner och anses nu hålla ungefär samma kvalitet som vilket uppslagsverk som helst. Wikipedia har drygt en halv miljard besökare varje månad. Den svenskspråkiga versionen är den näst största, efter den engelska. Alla artiklar är skrivna av volontärer genom samarbete enligt vissa regler.

Själv har jag varit aktiv skribent på Wikipedia sedan 2005. Jag har hållit föreläsningar och workshops, jag har skrivit en av världens första böcker om Wikipedia, varit anställd av Wikimedia Foundation som driver sajten, och var en av grundarna bakom den svenska föreningen Wikimedia Sverige. Under drygt fyra år var jag dessutom svenskspråkiga Wikipedias presskontakt.

Wikipedia och du

Eftersom Wikipedia är så välanvänt vill många författare ha en artikel där. Det är förståeligt, med tanke på att man ser kollegors artiklar, att undra ”varför inte jag?”. Redan här vill jag därför ge en välmenande varning: även om vem som helst kan redigera Wikipedia, finns det regler. och på samma sätt som det finns frivilliga som tränar knattelag i fotboll, finns det folk som bevakar andras redigeringar på Wikipedia. Redigeringar som på ett eller annat sätt försämrar Wikipedia återställs enkelt och det tar i genomsnitt bara någon minut. .

För att dina ansträngningar inte ska vara förgäves vill jag därför rekommendera dig att du först lär dig några grundläggande saker om Wikipedia, innan du dumpar in en lång text om dig själv.

En regel som har vuxit sig allt starkare genom åren för att Wikipedia ska kunna bli ett trovärdigt uppslagsverk är att informationen i artiklarna ska bygga på pålitliga källor. Därför har Wikipedia som ett grundkrav att . Det sorterar automatiskt bort författare och andra uppslagsämnen som inte skrivits om i andra källor. Om du vill ha en Wikipedia-artikel ska du alltså först se till att andra än Wikipedia skriver om dig. Och nej, din egen blogg eller en annan författarblogg duger tyvärr inte.

Det finns fler krav också. Wikipedia har . Så här de ser de ut:

En författare är relevant om något av följande kriterier är uppfyllt:

  • Enskild eller huvudsaklig upphovsman till två eller flera verk som publicerats av förlag och uppmärksammats av oberoende källor.
  • Har vunnit ett kvalificerat pris, till exempel .

För författare av sångtexter, noveller, dikter och liknande:

  • Har skrivit ett stort antal verk med större spridning.

Betyder det att författare till böcker aldrig kan få en Wikipedia-artikel? Nej, men det krävs alltså a) åtminstone att det finns neutrala, pålitliga källor, och b) något som skiljer personen från alla andra hoppfulla författare, till exempel stor försäljning eller ett kvalificerat pris. Men – det är ingen rättighet att få en Wikipedia-artikel, och det kan straffa sig att pusha för mycket för att man ska få en artikel. Wikipedianer är också människor och om man har återskapat en artikel gång på gång är det lätt för wikipedianerna att tro den tionde gången är lika obefogad som de första nio. Mitt råd är därför att vänta tills du är ganska säker på att du uppfyller kriterierna ovan.

Vad händer sen?

Wikipedias redigeraflik

Wikipedias redigeraflik

Vem skriver artikeln om dig på Wikipedia?

Glädjande nog blir det allt fler som känner till att Wikipedia inte skrivs av någon anonym redaktion utan tusentals volontärer.

Fortfarande är det dock ganska många som tror att det är okej att skriva om sig själv. Tänk själv: tror du att den biografi som Nordkoreas president Kim Jong-un själv sprider är lika neutral som den som skrivs av andra, fristående skribenter? Jag menar inte att vara sarkastisk. Det är svårt också för den som har som mål att skriva neutralt att vara neutral när det gäller sig själv. Titta bara på biografin av mig ovan och fundera på vad som kan saknas där. Visst låter jag ganska tillförlitlig, men .

Därför vill vi inte att man skriver om sig själv på Wikipedia.

Det finns flera andra sätt att gå till väga för att få en artikel skriven. Här är några:

  • man kan komma till någon av de skrivstugor som finns runt om i Sverige och be om hjälp. Ta reda på var den närmaste är på följande adress: http://wikifika.se/
  • varje tisdag äger en skrivstuga rum med temat kvinnor i litteraturen, i Göteborgs litteraturhus, från kl 13.00. Mer information finns på: http://kvinnligahuvudpersoner.se/
  • kontakta en wikipedian och be om hjälp. Obs! Det är emot Wikipedias regler att skriva artiklar mot betalning utan att ange detta tydligt. Här finns några sätt att kontakta wikipedianer:
  • sök på ditt namn, klicka därefter på fliken ”Diskussion” och lägg in en skiss på artikeln där. Härma en annan artikel, till exempel eller . Du får inte plagiera texten, ens från din egen webbplats. Tänk på att vara kortfattad och informativ. (Kimselius artikel är ganska omfattande, eftersom hon har hållit på ett bra tag.) Undvik värdeord. Ange källor. Formulera det hela som en artig fråga och skriv att du är tacksam för all hjälp. Avsluta kommentaren genom att klicka på pennsymbolen i raden ovanför textrutan – det skapar en signering. Klicka därefter ”Spara sidan”.

Det kan ta lite tid att få svar/hjälp, eftersom vi alla är volontärer.

Ett förslag som uppstår då och då är att man ska ”byta artiklar”, d.v.s. att om jag skriver om dig, så skriver du om mig. I teorin låter det som en bra lösning, men om båda saknar kunskap om hur Wikipedia fungerar, riskerar det att betyda att vi får två raderade artiklar. Om den enes artikel raderas, hur tror du att det kommer att gå med den relationen? Det är efter 15 år med Wikipedia litegrand av en utmaning att skapa nya artiklar. Även om det går, brukar jag på mina kurser alltid rekommendera att man börjar med att skriva i en helt annan artikel, för att lära sig hur det fungerar. Nya artiklar av nybörjare granskas i regel hårdare, just för att det så ofta kommer folk som enbart vill marknadsföra sig själva.

Jag kan tyvärr inte ta mig an alla som vill ha artiklar, men om du betalar mig bra så kan… – jag testade dig bara! Jag kommer aldrig att ta betalt. Den person som tar betalt för att skriva Wikipedia-artiklar (och det finns vissa som gör det, mot reglerna) riskerar att bli blockerade från att redigera och få artiklarna återställda. De är dessutom nästan aldrig särskilt skickliga, vilket gör att de nästan alltid blir upptäckta.

Det är också den sistnämnda metoden i listan ovan du använder ifall något i artikeln om dig skulle vara fel: skriv på diskussionssidan. Enbart vid helt uppenbart klotter är det okej att du skriver i din egen artikel för att ta bort klottret.

Bilden av mig på Wikipedia

Bilder är ett lite speciellt kapitel på Wikipedia, eftersom alla bilder ligger under en . Det betyder att alla – du också – kan använda bilderna. Till och med kommersiellt! Japp, du kan använda bilderna från Wikipedia som omslagsbilder till dina böcker. Så länge du anger källan: vem som har gjort bilden. Läs mer om reglerna. Wikipedia använder sig av en mediadatabas som heter Wikimedia Commons. Där finns cirka 30 miljoner bilder, filmer, kartor, dokument, ljudfiler, etc!

Om du vill ladda upp en bild av dig, måste den bild du väljer vara en bild som du äger rättigheterna till. Det går inte bara att ta en bild från nätet, eller förlagets bilder. När du har valt en sådan bild måste du gå igenom följande tre steg (sammanlagt tar det fem-tio minuter):

Mailet ska innehålla följande text (byt ut så att dina uppgifter står med):

Jag försäkrar härmed att [jag, Förnamn Efternamn] är upphovsman och/eller enda upphovsrättsinnehavare till [beskriv vilket verk som avses och bifoga verket eller ange en fullständig webbaddress till verket].

Jag godkänner härmed att detta verk publiceras under de fria licensvillkoren Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (unported).

Jag är medveten om att detta innebär att jag ger vem som helst rätten att använda verket i kommersiellt eller annat syfte och att förändra verket efter eget behov under förutsättning att de följer licensvillkoren och gällande lagar.

Jag är medveten om att detta godkännande inte är begränsat till Wikipedia eller webbplatser med anknytning till Wikipedia.

Jag är medveten om att jag behåller upphovsrätten till mitt verk och rätten att anges som upphovsrättsinnehavare i enlighet med den valda licensen. Ändringar gjorda av andra ska inte påstås vara gjorda av mig.

Jag är medveten om att den fria licensen endast rör upphovsrätten, och jag behåller rätten att vidta åtgärder mot den som använder verket på ett sätt som strider mot lagar om förtal, personlig integritet, varumärkesskydd och så vidare.

Jag är medveten om att jag inte kan återkalla detta godkännande och att Wikimedia fritt kan välja om verket ska tillhandahållas permanent eller inte.

[Avsändarens namn och övriga uppgifter]
[Avsändarens titel i förhållande till verket (upphovsrättsinnehavare, upphovsrättsansvarig talesman, juridiskt ombud eller liknande)]
[Dagens datum]

Om mailet inte skickas, kommer bilden att raderas. Om någon annan äger rättigheterna, måste den personen skicka mailet (du kan fortfarande ladda upp bilden).

När du har fått bekräftelse på mailet kan du lägga in bilden i artikeln.

Wikimedia Sveriges monter på bokmässan 2015.

Wikimedia Sveriges monter på bokmässan 2015.

Vanligtvis finns föreningen Wikimedia Sverige med på bokmässan. Vi brukar ta ett par hundra bilder av författare, politiker, journalister, etc. Då kan du också suga tag i oss och be oss ta en bild till din artikel. Där finns det också gott om tillfälle att prata med wikipedianerna.

Avslutning

Det tar tid att lära sig att lära sig att skriva på Wikipedia, och man ska aldrig skriva om sig själv. Men det finns hjälp att få.

En viktig läxa är att Wikipedia inte är färdigt, hur lätt det än är att tro det. Det finns massor av artiklar som inte är skrivna, och många artiklar som är betydligt kortare än de skulle behöva vara. Där får du gärna hjälpa till. Det är roligt! Och det är oerhört tillfredsställande att göra Wikipedia bättre.

En del frågar mig varför jag bidrar till Wikipedia när jag ändå skriver så mycket. För min del är svaret enkelt. För att Wikipedia ger mig så mycket. De andra som bidrar är kunniga och ivriga att lära sig mer. Det är ett sätt att hjälpa andra. När jag själv använder Wikipedia vet jag mer om hur artiklarna har kommit till, så jag vet var styrkor och svagheter ligger.

Det kan du också lära dig. Jag kan hålla kurser. .

PS. Det här inlägget är tänkt som en första ingång till Wikipedia. Det finns mycket mer att lära sig. En del wikipedianer skulle säkert vända sig mot en del av vad jag föreslår ovan, och det beror på att saker och ting nästan alltid är mer komplicerade i verkligheten än när man ska skriva en kort handbok.

[9 januari: efter påpekande har jag förtydligat att det är okej att få betalt för att skriva på Wikipedia, men att man då måste ange detta tydligt och transparent.]

Publicerad i Jobbet som författare, Språk och stil Taggar: bild, biografi, , , , , så fungerar wikipedia, , upphovsrätt, wikimedia, wikimedia commons, wikipedia

Kommentera