Förord till Författarens idébok

Ingrid Elfberg, 2014. Foto: Sofie Sigrinn, CC-BY-SA 3.0

Ingrid Elfberg, 2014. Foto: Sofie Sigrinn, CC-BY-SA 3.0

Jag är så stolt över att Ingrid Elfberg läste och skrev förordet till Författarens idébok. Det är inte bara ett rungande stöd till boken, utan också en läsupplevelse i sig, som alla goda förord. Dessutom är Ingrid en trevlig och kunnig människa.

Läs mer om henne efter texten.

Förord

Den fråga jag, som författare, oftast får oavsett om det är på en middags­bjudning, en författarafton, signering eller en av mina kurser, är ”hur får du dina idéer?”

Och varje gång hänger det där irriterande svaret längst ut på tungan – jag vet inte. För varje gång jag avslutat ett skrivprojekt så känns det så, att jag aldrig mer kommer att hitta en ny idé till en hel bok, att jag absolut inte kommer att kunna kläcka en lika bra story som den förra jag skrev och framför allt inte någon som är hälften så bra som alla mina duktiga konkurrenters.

Det är i det här läget som jag många gånger önskat att jag haft den här boken i min hand. För den är en guldgruva, en räddningsplanka på det svarta havet, en ledstång i kreativitetsmörkret.

Här får du handfasta råd i hur du hittar på idéer. Varför det är så viktigt och givande även för en författare att läsa andras verk, hur du kan ”stjäla” andras idéer och dra nytta av redan gjorda misstag, hur du testar att dina idéer faktiskt håller, hur du väljer den bästa av dem och hur du ska tänka ifall du planerar en hel serie av böcker.

Den tar också upp det självklara, att du ska gräva där du står och utnyttja de erfarenheter du redan har. Eller helt enkelt skapa något rakt ut ur din fantasi. Och så klart Heinleins självklara men ack så bistra fem regler. Det där med att faktiskt skriva. Läs dom!

Författarens idébok är full av riktigt bra verktyg som jag varmt re­kommenderar dig att faktiskt prova. Författaren har mångårig erfarenhet av att skriva både fakta och fiction och bjuder här generöst på sina mest beprövade verktyg för att du ska kunna ta dig loss ur idékrampen men kanske bäst av allt, att kunna vaska fram den bästa av dina idéer.

För varken du eller jag vill ägna timmar, kanske månader åt att arbeta med en idé som sedan visar sig vara halvdan eller i värsta fall ett fel­aktigt val.

Lycka till med ditt skrivande. Dina förutsättningar att lyckas har pre­cis ökat rejält.

***

Ingrid Elfberg romandebuterade 2009 med Gud som haver, en spän­ningsroman med Göteborg som miljö. 2013 kom Tills döden skiljer oss åt, 2015 Den du borde frukta och 2016 Monster. Hon brinner för de som befinner sig i ett underläge och njuter av att ge dem upprättelse.

Hennes webbplats |

Författarens idébok

 

 

Publicerad i Mina böcker, Skrivböcker, Skrivproblem Taggar: , , , , , , ,

Kommentera