Claude Lévi-Strauss – Struktur del 24

Det här är del 24 i min genomgång av ämnet struktur. Den förra delen finns här. Läs alla delar här.

En annan mytforskare (vid sidan om Joseph Campbell) var fransmannen Claude Lévi-Strauss som 1973 publicerade det numera klassiska verket Anthroplogical structurale deux. Det var på sätt och vis startskottet för betydligt bredare forskning inom myternas värld. Propp och Campbell var visserligen tidigare, men de kan inte jämföras med det inflytande Lévi-Strauss fick. Tack vare honom kom hela institutioner att byggas kring studiet av myter. Ironiskt nog är han dock inte särskilt känd bland dem som skriver de moderna myterna.

Tanken som Lévi-Strauss framförde, kanske ännu starkare än Propp, var att det finns tydliga gemensamma drag i myterna, men även att det dialektiska sättet att se utvecklingen (tes, antites, syntes) har påverkat riter och mytologi. Den tredelade strukturen är inte minst intressant för den som funderar mycket över berättelsers tema, men också för andra författare. Det går fortfarande att skapa intressanta historier baserat på tes, antites och syntes, om man tänker sig de olika delarna som till exempel platser.

Men, och det kanske är viktigare för vår studie av strukturen, Lévi-Strauss förde också in något annat i sin teori om hur myters strukturer såg ut: vanligtvis brukar man se det så att det finns en protagonist (hjälten) och en antagonist (motståndaren) som genomgår en konflikt. Lévi-Strauss menade dock att det också finns en tredje kraft: medlaren. Mellan motsatser, som till exempel liv och död eller växtätare och köttätare, finns ofta en trickster med en oförutsägbar personlighet, vars funktion är att överbrygga olikheterna mellan motsatserna. Den funktionen för med sig ett helt annat sätt att strukturera upp sin historia, något som gör den mer komplex. Och den rollfiguren är ofta den mest spännande. Tänk till exempel på Pirates of the Caribbean, där Will Turner kämpar mot kapten Barbossa. Med en sådan struktur skulle filmen knappast ha blivit någon hit. Men när tricksterfiguren Jack Sparrow, som man aldrig vet var man har, får berättelsen ytterligare komplexitet.

Nästa gång ska vi titta på en författare som en gång var världens mest säljande, och som du säkert inte hört talas om. Återkom gärna.

Publicerad i Struktur Taggar: , jack sparrow, kapten barbossa, , , , will turner
0 comments on “Claude Lévi-Strauss – Struktur del 24
    1 Pings/Trashbacks för "Claude Lévi-Strauss – Struktur del 24"
    1. Erle Stanley Gardner - Struktur del 25 | Element X skriver:

      […] här är del 25 i min genomgång av ämnet struktur. Den förra delen finns här. Läs alla delar […]

    Kommentera

    Här får du hjälp med ditt skrivande

    Skriv som ett proffs av Lennart Guldbrandsson. Foto: Henrik Mårtensson

    • Har du kört fast i ditt skrivande?
    • Vill du bli bättre på att skriva?
    • Vill du att dina böcker eller texter ska sälja mer?
    Oavsett om du är en van skribent eller precis har börjat kommer jag göra mitt yttersta för att du ska nå ditt mål.

    Du får individuell, konkret feedback och praktiska råd som du kan ta med dig i ditt vidare skrivande.

    Läs mer om vad du kan få hjälp med här.

    Är du redo att få hjälp?

    Möt mig:
    * på bokmässan i Göteborg, lördag 11.00-11-20, seminarierum F3: , med Kim M. Kimselius och Kristina Svensson. Seminariekort krävs. Efteråt signering utanför av boken Tio misstag författare gör
    * på bokmässan, söndag 11.00-11.10, monter B02:49: Jag berättar om spökskrivande hos Calidris, gratis
    * samt efter överenskommelse under resten av bokmässan
    * under bägge dagarna på Skriv2016, inklusive i lektörspanelen

    Vill du få meddelanden om nya inlägg via e-post?