6 sätt att gestalta i din text

En sån här stol kan lära dig massor om gestaltning.

En sån här stol kan lära dig massor om gestaltning.

Ett av de allra vanligaste skrivtipsen är “show, don’t tell”. På svenska brukar det här kallas gestaltning. Så här beskriver Jack M Bickham det hela:

Frasen “show, don’t tell” är egentligen en sammanfattning av följande råd: “Föreläs inte för din läsare; hon kommer inte att tro dig. Ge henne händelserna, rollfigurens tankar, känslorna och sinnesintrycken så som rollfiguren skulle uppleva dem i verkliga livet.”

[, Writer’s Digest Books, 2002, kap “Mastering Fiction’s First Rule”]

Men hur gör man då? Här kommer sex metoder:

  1. Sinnen – utgå ifrån dina sinnen. Du har fler än de fem traditionella. Vad skulle du uppleva om du befann dig just där och då? Kanel, daggdroppar, eko, en sträv hand mot din kind, en vindil utmed golvet upp längs ditt ben och liknande kan vara effektivt enbart genom att nämna dem, men tänk också på att välja sådana sinnesintryck som läsaren kan identifiera sig med. I Stjärnornas krig finns ett oväntat exempel: man har troligen lättare att identifiera känslan av att skära sig än att bli skjuten. Därav ljussablar snarare än strålpistoler! Vilka händelser glömmer du bort att knyta till ett sinnesintryck – ett sinnesintryck som du själv kan relatera till?
  2. Känslor – koppla ihop gestaltningen med en känsla. Varje situation är olik och mångfacetterad, men vi människor brukar bara kunna ta in en känsla i taget. Bygg därför ihop ett par saker eller skeenden som tillsammans pekar på liknande känslor: de märkliga fotstegen hör ihop med det mörka rummet (då de skapar en krypande rädsla) men inte med det nybryggda kaffet (som signalerar hemtrevnad). För mycket av det goda kan göra situationen parodisk, men det finns en orsak till att författare världen över fortfarande använder mörker för att sätta scenen för skräckberättelser – det fungerar!
  3. En större värld – en metod att undvika det parodiska eller klichéartade är att visa att världen innehåller mer än vad läsaren kanske först tänkt. Visa att Hawaii inte bara har palmer och vågor utan – ja, vadå? Det är här researchen kommer in. Om du inte har gjort din research är det svårt att gestalta ordentligt. Och när du har gjort din research är det mycket lättare att hitta de där sinnesintrycken och känslorna. Vad finns det för grejer som bara den som varit där eller varit med om grejen skulle erfara? På vilket sätt blir läsarens värld större?
  4. Förändring – det är lätt att tänka sig att gestaltning handlar om att beskriva saker, personer, djur, miljöer, byggnader och annat konkret, men bra gestaltning handlar ofta om att visa förändring och processer. Använd fortfarande sinnesintrycken och känslorna för att få fram förändringarna: “det blev kallare” eller “hennes hand hade blivit skrovlig och stark sedan vi träffades senast”.
  5. Synvinkel – samma objekt eller händelse gestaltas inte bara olika beroende på vilken känsla du vill ge läsaren, utan också baserat på vem som upplever dem. Att välja sinnesintryck och känslor gentemot objekt, personer, etc eller förändringar (som du också har valt!) ger dig stora möjligheter att forma en levande värld och en komplex rollfigur på mycket begränsad yta. Se till att det du gestaltar passar in i den synvinkel du valt, så att du inte förstör den illusionen. Ställ dig hela tiden frågan hur din rollfigur skulle reagera i den situationen, inte bara med handlingar, utan vilka detaljer den skulle lägga märke till (och vilka den inte skulle lägga märke till!) och vilka känslor det skulle framkalla. Andra rollfigurer kan givetvis fastna för andra detaljer.
  6. Historia – en ännu större metod att gestalta handlar om att skapa historier, d.v.s. situationer, anekdoter och skeenden som närmast tvingar läsaren att uppleva det du vill få fram på ett särskilt sätt. Du kan hitta rätt adjektiv och substantiv och verb, men ingenting slår en hel scen som illustrerar det du vill säga. Som den här scenen ur Men in Black.

Efter den scenen behöver vi inte säga något om att Will Smiths rollfigur är tänkt att se annorlunda på världen. Vi har redan dragit den slutsatsen själva. Och när vi läsare drar slutsatserna blir gestaltningen klockren.

Publicerad i Gestaltning Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,
0 comments on “6 sätt att gestalta i din text
    2 Pings/Trashbacks för "6 sätt att gestalta i din text"
    1. […] om humor om att syltsnittar alltid är roligare än småkakor. Ett annat namn för det är gestaltning. Bygg upp texten kring exemplet istället, så garanterar jag att du slipper att skriva lika […]

    2. […] skandal, eller att släktingarna var jobbiga. Att ange exakt hur många det var är allmän gestaltning, medan att berätta vilka det var är mitt favoritsätt att […]