Det finns många som skriver för byrålådan och det finns inga fel med det. Du som gör det tjänar också på att lära dig några tekniker för att skriva bättre. Den som skriver bättre har lättare att övertyga andra i en mängd olika frågor. Dessutom är det skönt att slippa skämmas för sitt skrivande, oavsett om någon annan läser det eller inte.
Dessvärre är de flesta skrivtips antingen riktade mot skolelever eller mer seriöst siktande författare. Råden passar inte, eller försöker få det att låta som om alla nödvändigtvis måste vilja bli kända för sitt skrivande.
Därför kommer här 3 tips för dig som skriver till husbehov.
1. Gå från det stora till det lilla − de flesta som skriver börjar med att formulera sig och fila på språket. Det gör ofta att de inte kommer till slutet eftersom de fastnar gång på gång. Börja istället med överblick och zooma sedan in.
Det första steget är att bestämma vad du vill skriva om. Gör en lista eller en mindmap eller lappar med stödord, vilket som passar dig.
När du känner att du har allt material, sortera det så att det ligger i rätt ordning. Därefter kan du börja att formulera texten, samtidigt som du tittar på vad som kommer härnäst. Till sist kan du korrekturläsa.
Jag veeeeet… du vill sätta igång. Du kanske tänker på att du inte har så mycket att skriva på och att du därför inte vill slösa bort din tid på oväsentligheter. Eller så känner du suget att skriva nu och vill inte riskera att förlora det. Båda de sakerna är bra skäl att sätta igång att skriva direkt. Om du ska skriva kortare texter spelar det också mindre roll, men om du a) skriver lite längre texter, eller b) vill att texten ska bli bra, då rekommenderar jag verkligen att du planerar. Det behöver inte ta lång tid och det kan till och med vara roligt.
Men innan du sätter igång, gå till nästa steg…
2. Kolla vad folk vet om ämnet redan − ingen gillar att läsa en text som varken överraskar eller är uppdaterad. Om man enbart skriver vad man kommer på vid en brainstormingssession för sig själv, då är risken väldigt stor för att man skriver en sådan text. Men även om du aldrig har tänkt att texten ska läsas av någon levande själv finns det flera skäl att prata med andra om den: du får färre problem med ditt skrivande, du slipper göra allt arbete själv och du får en push att bli klar.
Fråga därför några människor av samma typ som du vänder dig till. Här är några bra frågor som du kan ställa:
• vad de känner till om ämnet
• vad de tycker är viktigt (när det gäller den frågan)
• vad du kan ta bort utan att de skulle sakna det
• vad du absolut inte får låta bli att nämna
I början kan det kännas konstigt att prata med någon annan, om man bara ska skriva något för egen del, men de flesta uppskattar att få hjälpa till och texten blir mycket bättre. Jag skulle tro att du får ett par tips per gång som du absolut inte hade tänkt på och som du sedan tycker att texten inte skulle ha klarat sig utan.
Och en sista grej innan du sätter igång med planeringen…
3. Gör det okej att misslyckas − ju mer press du sätter på dig själv, desto mindre roligt blir det att skriva − och det är ju hela poängen, att det ska vara roligt. Rollfigurerna, språket, strukturen, känslan och allt det andra är svåra att skriva trovärdigt, skickligt, roligt, etc. Sånt som är svårt tar extra tid att lära sig, men så småningom lär du dig det också.
Låt det därför vara okej att inte få till allting så som du hade tänkt dig från början. Låt problemen vara. Om du tycker att just den där texten blev dålig, släng den inte! Du behöver inte ens slita med att skriva om den så att den blir perfekt. Lägg bara ifrån dig den ett tag. Lite senare kanske du upptäcker saker i den som du inte gjorde från början.
Nu när du läst igenom de tre skrivtipsen, gå tillbaka till steg 1 och planera din text, så kommer du att bli nöjdare med den. Lycka till!